Rigatoni zapiekane z białą kiełbasą

Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie.

Rigatoni zapiekane z białą kiełbasą składniki
dwie garści makaronu rigatoni
2 białe kiełbasy
1 czerwona cebula
25 g masła
40 g maki pszennej
500 ml ciepłego mleka


Rigatoni zapiekane z białą kiełbasą wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy 2 łyżeczki oregano, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając  aby powstała gładka masa. Następnie należy powoli wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy do momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem. Sosem zalewamy makaron i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai