piątek, 12 maja 2017

Hej na dzisiaj mam dla was pysznego kurczaka zapiekanego w piekarniku z ananasem w sosie barbecue podanego z pure ziemniaczanym. Użyłam świeżego ananasa, ponieważ nie lubię ananasa z puszki, gdyż zawsze są z dodatkiem cukru i konserwantów a świeżo kupiony dojrzały ananasa smakuje o niebo lepiej niż ten puszkowany. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek jak należy obrać ananas zapraszam tutaj - - - > Ananas

Polecam również inne przepisy na danie z kurczakiem:





Kurczak zapiekany z ananasem składniki
500 g fileta z piersi kurczaka
1/3 ananasa pokrojonego w plasterki 
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 czerwona cebula 
1 łyżka sosu barbecue (może być kupny lub z mojego przepisu - - - > sos bbq)
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojoego
2 łyżki majeranku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Puree:
5 ugotowanych ziemniaków
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany 36%
pieprz i sól


Kurczak zapiekany z ananasem wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue, ketchup, sos worcestershire, majeranek, sos sojowy, doprawiamy  pieprzem, mieszamy całość i odstawiamy na przynajmniej godzinę do zamarynowania. Paprykę i cebulę kroimy w grube kwadraty, a ananasa w cienkie plasterki. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornego, przekładamy ananasem, cebulą i papryką. Pieczemy pod przykryciem (ja owinęłam folią aluminiową)  180 stopniach przez 30 - 4 minut. Sos odlewamy z naczynia żaroodpornego do małego rondelka, stawiamy na palnik na mały gaz. W kubeczku rozrabiamy  łyżkę skrobi z łyżką wody, dodajemy do sosu i gotujemy na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Ugotowane ciepłe ziemniaki zagniatamy z masłem, mlekiem i śmietaną, podajemy z kurczakiem i sosem. 








Post a Comment: